
Pasul 1 - Condiţii preliminare
Pentru a putea obţine permisul de conducere, trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:
a. să aveţi vârsta de cel puţin:
- 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 si B1
- 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E şi Tr;
- 21 de ani împliniţi, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
b. să urmaţi un curs de pregătire teoretică şi practică al unei şcoli de şoferi;
c. să fiţi apţi din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicitaţi examinarea;
d. să nu fi fost condamnat(ă), prin hotarare judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătamare cauzatoare de moarte, vătamare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;
e.să fiţi declaraţi admişi în urma susţinerii examenului auto cu poliţia - atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât şi cea practică (traseul) pentru categoria / subcategoria dorită
Pasul 2 - Alegerea şcolii de şoferi şi a instructorului potrivit
Alegerea şcolii de şoferi este un pas important în demersul dumneavoastră de obţinere a permisului de conducere.
Principalele motive pentru care trebuie să fiţi atenţi când alegeţi instructorul şi a şcolii de şoferi sunt:
- la terminarea şcolii de şoferi e de preferat să ştiţi să conduceţi bine maşina
- nimeni nu îşi doreşte un instructor neserios care să nu vină la orele de condus prestabilite
Odată ce aţi hotărât să începeţi şcoala de şoferi o mică sondare a posibilităţilor ar fi utilă.
O listă cu şcolile de şoferi o găsiţi şi pe instructori-autorizati.ro. Puteţi alege o şcoală de şoferi aproape de casa voastră, de şcoală / facultate sau chiar de serviciu.
Şcolile de şoferi mari au o varietate mare de vehicule (şi puteţi opta pentru vehiculul preferat), dacă oraşul e mare poate avea centre în mai multe zone, instructorii fiind de regulă obligaţi să respecte programul prestabilit. Dacă ştiţi deja ce masină urmează să conduceţi, iar şcoala de şoferi la care vă adresaţi dispune de respectiva maşină puteţi să faceţi şcoala deja pe modelul respectiv, pentru a vă fi mai uşor după obţinerea permisului de conducere.
Atenţie! Atenţie mărită la instructorii. Sunt anumiţi instructori care nu respectă programul de lucru sau care vă plimbă pe la diversele lor "comisioane" în timpul orelor de curs. De aceea sunt foarte utile sfaturile prietenilor şi ale rudelor de încredere, care au teminat şcoala de şoferi înaintea voastră.
Pasul 3 - Înscrierea la şcoala de şoferi
Faza 1: Mergeţi la şcoala de şoferi cu:
- banii de prima rată (sau cât vă cere fiecare şcoală, după caz. Un telefon înainte ar fi util.)
- buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitatea
- copie BI/CI, copie ce va rămâne la dosarul dumneavoastră
Faza 2: La sediul şcolii de şoferi
- veţi putea alege pe ce maşină să faceţi şcoala de şoferi şi instructorul (în caz că nu v-a fost recomandat niciunul în prealabil).
- Completaţi un formular de înscriere + banii şi copia de BI (de la faza 1)
Faza 3: Apoi şcoala de şoferi vă:
- oferă carnetul de elev
- programează primele ore de conducere în funcţie de orarul dumneavoastră
- informează unde vă puteţi da testul psihologic (de regulă testul psihologic trebuie dat înainte de a începe orele de conducere)
- informează unde şi în ce zile puteţi susţine testul iniţial de legislaţie rutieră (care trebuie de asemnea dat înainte de a începe orele de conducere)
- informează unde puteţi susţine simulări de teste auto pe calculator (şcolile mai mari au şi această facilitate: simularea examenului auto pe calculator pentru a vă obişnui cu noua metodă de examinare) sau puteţi folosi acest simulator de examen
- informează ce alte acte mai trebuie să aduceţi pe parcursul şcolii de şoferi pentru a vă completa dosarul
Pasul 4 - Testul psihologic
Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de condus) trebuie să treceţi de testul psihologic. De obicei cam toate şcolile de şoferi au fie un cabinet specilizat unde se poate susţine acest test, fie o listă a clinicilor unde vă puteţi duce să susţineţi testul.
Testul psihologic, în mod obişnuit, constă dintr-un test scris şi o probă practică.
Proba scrisă presupune completarea unui formular în care trebuie sa găsiţi anumite semne, anumite cifre.
Proba practică vă testează reflexele.
Examenul psihologic are drept scop principal testarea atenţiei, vitezei de reacţie, autocontrolul.
Art.23. (3.1) Pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere este precedată de o evaluare obligatorie a capacităţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, ale cărei concluzii vor fi incluse în programe de consiliere şi educaţie rutieră a candidaţilor şi în perfecţionarea modalităţilor de instruire a acestora. Evaluarea psihologică este obligatorie în vederea obţinerii certificatului de atestare profesională pentru conducătorii de autovehicule şi tramvaie.
(3.4) Evaluarea psihologică se realizează în laboratoare de specialitate autorizate din cadrul instituţiilor abilitate sau de către psihologi cu drept de liberă practică, autorizaţi în condiţiile legii. (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice)
Pasul 5 - Testul auto preliminar
Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adica a orelor de condus) elevii înscrisi la o şcoală de şoferi sau la un instructor autorizat trebuie să aibă nişte cunoştinţe minime legislative. În acest sens se susţine un test la sediul şcolii de şoferi pentru verificarea cunoştinţelor teoretice.
De regulă se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto - proba pe calculator), din care elevul trebuie să cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). În funcţie de şcoala de şoferi testul v-a fi susţinut în formatul vechi (adică pe hârtie) sau în formatul nou (pe calculator). Dovada promovării testului cu minim 15 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.
Pasul 6 - Cursuri de pregătire practică
În perioada în care sunteţi elev al unei şcoli de şoferi trebuie să urmaţi şi cursurile de pregătire teoretică.
Cursul de pregătire teoretică are o durată de 30 de ore pentru categoriile A şi B, 60 de ore pentru categoria C şi CE, respectiv 10 ore pentru CE.
Scopul acestor cursuri îl reprezintă înţelegerea legislaţiei, şi constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea şi explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier şi cu cele care se dau la examenul auto).
Ordonanţa Art.23.
5. Pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere se efectuează de către profesori de legislaţie rutieră şi instructori auto atestaţi de autoritatea competentă.
Regulament Art. 29
3. Pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1, se poate efectua şi de către un instructor auto autorizat în condiţiile legii, care a încheiat un contract cu unitatea autorizată în care solicitantul a efectuat pregătirea teoretică.
4. Pot efectua cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice şi persoanele care nu au încă vârsta minimă prevăzută de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia sau dacă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an înainte de împlinirea vârstei.
Pasul 7 - Efectuarea orelor de condus
Partea cea mai importantă a pregătirii, în vederea susţinerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.
Cursurile de pregătire practică (orele de condus) au o durată de 30 ore pentru categoriile A şi B, 54 de ore pentru categoria C şi 14 ore pentru categoria CE.
Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regulă echivalentul a 15 sedinţe) elevul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să controleze maşina, să poată merge în condiţii de siguranţă, să facă viraje, parcări, garări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă.
Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de condus trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să înveţe noul elev manevrele principale şi componentele maşinii.
Art. 29 (1)De la data aderării României la Uniunea Europeană, pentru a fi înscris la o unitate autorizată în vederea pregătirii teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere psihologic.
(2)Înainte de a urma cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie să facă dovada pregătirii teoretice, într-o unitate autorizată, în vederea obţinerii permisului de conducere.
Pasul 8 - Întocmirea şi depunerea dosarului
Dosarul pentru examenul auto se întocmeşte pe o perioadă mai lungă de timp, procesul începând odată cu înscrierea la şcoala de şoferi.
În majoritatea şcolilor de şoferi, personalul acestora se ocupă de o mare parte din actele necesare pentru dosar. Însă anumite acte trebuie obţinute chiar de către elev.
Aveţi mai jos lista completă a actelor necesare:
a. Cerere tip de înscriere la şcoala de şoferi şi Fişa de şcolarizare (se primesc şi se completează la şcoala de şoferi)
b. Carnetul de elev al şcolii (Trebuie să îl aveţi cu voi la toate orele de condus. Pe carnet, instructorul auto trebuie să vă treacă fiecare sedinţă de conducere).
c. Avizul psihologic obţinut în urma susţinerii testului psihologic. Vezi Pasul 4
d. Fişa medicală (implicit şi avizul medical).
Anumite şcoli de şoferi (de regulă cele mari) oferă posibilitatea efectuării examenul medical "in house" (şcoala înfiinţează un laborator medical la unul din sediile sale, scutind elevii de alergătura aferentă).
e. Cazier judiciar
Se obţine de la secţia de Poliţie de pe raza sectorului unde domiciliaţi. Are o valabilitate de 6 luni.
Pentru a obţine cazierul judiciar aveţi nevoie de un act de identitate, un timbru fiscal de 1 leu. Pentru eliberarea cazierului în regim de urgenţă (în 3 zile lucrătoare) vă trebuie şi o chitanţă ce se achită la Trezoreria de pe raza Oraşului / Sectorului în care locuiţi. Detaliile complete privind cazierul judiciar le găsiţi pe site-ul poliţiei române (http://www.igpr.ro/directia_cazier.htm)
f. Alte documente necesare:
- copie după actul de identitate
- chitanţa CEC taxă examen auto (de la CEC-ul cel mai apropiat de reşedinţa voastră)
- 2 fotografii tip buletin
Pasul 9 - Examenul auto
Examenul auto este compus din două părţi: una teoretică (test grilă) şi una practică (traseul).
Testul auto (Sala)
Prima probă a examenului auto, constă în susţinerea unei probe teoretice, cunoscută şi sub denumirea de sală. Testul auto constă dintr-un chestionar auto de 26 de întrebări grila cu variantă multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, doua sau trei variante de raspuns). Pentru a promova acest examen trebuie să acumulaţi minim 22 de puncte din cele 26.
Întrebările din chestionarul auto sunt din Codul Rutier actual şi din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Chestionare în conformitate cu legislaţia auto în vigoare găsiţi şi pe site-ul nostru, respectând structura şi stilul întrebărilor care se dau la examenul auto.
ATENŢIE! Proba teoretică s-a schimbat de la 1 octombrie 2008. Noutatea cea mai vizibilă la proba teoretică o reprezintă susţinerea examenului auto pe calculator, şi nu pe hârtie aşa cum era până acum. În plus în examenul pentru categoriile A şi B s-au introdus întrebările din mecanică.
Pregătirea în vederea promovării acestui test presupune:
- citirea legislaţiei rutiere: Codul rutier (Ordonanţa de urgenţă nr. 195/12) şi Regulamentul de aplicare a ordonanţei de urgenţă.
- rezolvarea chestionarelor auto
- participarea la cursurile de pregătire practică ale şcolii dvs. de şoferi
Proba practică (Traseul)
Odată promovată proba teoretică, urmează să susţineţi proba practică, adică traseul.
Pentru categoria B:
La acestă probă veţi fi asistat de un poliţist (care va sta pe locul din dreapta) şi pentru corectitudinea examenului, în spatele vostru va sta un alt elev.
Examenul auto – proba practică constă în parcurgerea unui traseu şi efectuarea unor manevre în trafic (la cererea examinatorului). Odată ce ajungeţi la volan, trebuie să începeţi pregătirea de plecare: reglarea scaunului în funcţie de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor şi punerea centurii. Apoi când poliţistul va zice că puteţi pleca porniţi motorul, trageţi frâna de mână, băgati maşina în viteză şi plecaţi de pe loc.
În timpul examenului mare atenţie la:
Pe parcursul traseului fiţi atenţi: să păstraţi banda; atunci când schimbăti banda sau direcţia de mers semnalizaţi; aveţi mare grijă în a acorda priorităţii (aceastea este una din greşelile cele mai frecvente ale elevilor).
Exceptând manevrele de mers spre stânga/dreapta clasice, poliţistul rutier vă mai poate cere să executaţi una din următoarele manevre: mersul înapoi, parcarea cu faţa, parcarea laterală, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampă sau întoarcerea din 3 mişcări.
Tips&Tricks pentru promovarea examenului:
- nu lipsiţi de la cursurile de pregătire practică
- dacă vă simţiţi nesiguri pe abilităţile voastre de condus luaţi câteva ore suplimentare de condus
- înainte de examen dormiţi bine
- pe parcursul examenului păstrativă calmul şi fiţi foarte atent la ce vă spune poliţistul examinator
- chiar de aţi făcut o mică greşeală în trafic continuaţi cu fruntea sus. Pentru schimbarea greşită a vitezei sau pentru că vă "moare" motorul nu vă poate pica, dacă demonstraţi că a fost o simplă eroare şi în rest merge totul bine.
Dacă reuşiţi să convingeţi poliţistul rutier că ştiţi să vă descurcaţi în trafic şi nu constituiţi un pericol public permisul este al dumneavoastră.
Pasul 10 - Ridicarea carnetului
Odată ce aţi fost declarat admis la examenul auto [ambele probe: şi cea scrisă şi cea practică] puteţi merge să vă faceţi permisul de conducere.
Pentru obţinerea permisului de conducere aveţi nevoie de următoarele documente:
- Actul de identitate;
- Chitanţa CEC taxă de permis
Cu acestea vă prezentaţi la Direcţia Permise de pe raza oraşului în care aţi susţinut examenul auto. Acolo vi se va face poza electronică de către angajaţii poliţişti şi vi se va emite permisul în maxim 24 de ore.